Czy można wstrzymać licytację lodówek sklepowych, bez których sklep nie może działać?

I
Iwona_sklepik
25.08.2026 o 16:28
Prowadzę mały sklep spożywczy jako jednoosobową działalność i mam egzekucję na około 68 tys. zł po przegranej sprawie z hurtownią. Komornik był u mnie w lokalu i wpisał do protokołu dwie lodówki, zamrażarkę oraz ladę chłodniczą, a teraz dostałam informację o planowanej licytacji. Problem jest taki, że bez tego sprzętu nie mogę sprzedawać nabiału, mięsa paczkowanego ani mrożonek, czyli dużej części obrotu sklepu. Lokal jest wynajmowany, towar mam częściowo na fakturach z odroczonym terminem, a codziennie obsługuję stałych klientów z osiedla. Nie kwestionuję samego długu, ale boję się, że sprzedaż tych urządzeń zamknie mi sklep zanim w ogóle będę mogła cokolwiek spłacić. Czy w takiej sytuacji można starać się o wstrzymanie samej licytacji wyposażenia potrzebnego do bieżącej działalności? Czy ktoś miał podobny przypadek w handlu detalicznym, gdzie komornik zajął sprzęt chłodniczy niezbędny do prowadzenia sprzedaży?

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
M
Magda_84
25.08.2026 17:17
U mnie w rodzinie była podobna sytuacja z wyposażeniem małego punktu i samo tłumaczenie komornikowi, że „bez tego nie da się działać”, niestety niewiele dało. Pomogło dopiero szybkie pismo z opisem, że te urządzenia są potrzebne do bieżącej pracy i że sprzedaż ich praktycznie odetnie możliwość spłacania długu z działalności. Równolegle była próba dogadania rat z wierzycielem, bo komornik często rusza dalej, jeśli nie ma jasnego sygnału od wierzyciela. Masz już wyznaczony konkretny termin licytacji?
M
Marta84
25.08.2026 17:32
Magda_84 ma rację, samo wyjaśnianie tego przy wizycie komornika może nie wystarczyć. Przy takim sprzęcie dobrze pokazać na piśmie, że to nie są zwykłe „ruchomości”, tylko podstawa bieżącej działalności sklepu i bez nich obroty praktycznie siądą. Im szybciej zareagujesz przed licytacją, tym większa szansa, że sprawa nie pójdzie automatem dalej. Masz już wyznaczony konkretny termin licytacji?
I
Iza_88
25.08.2026 21:50
Zgadzam się z Martą84, przy samej rozmowie z komornikiem łatwo o to, że temat przejdzie bokiem. Tu chyba trzeba szybko złożyć pismo i konkretnie opisać, że te chłodnie nie są dodatkiem, tylko warunkiem prowadzenia sklepu i utrzymania przychodów. Dobrze też pokazać, jaki asortyment wypada ze sprzedaży bez tego sprzętu, bo to mocniej obrazuje problem. Masz już wyznaczoną konkretną datę licytacji?
M
Maja98
25.08.2026 18:06
Spróbuj od razu złożyć do komornika wniosek o wyłączenie tych rzeczy spod egzekucji albo choćby o wstrzymanie licytacji, opisując, że bez nich sklep realnie przestanie działać. Czy masz już wyznaczony konkretny termin licytacji?
J
Jakub_81
25.08.2026 18:29
Można próbować złożyć do komornika wniosek o zwolnienie tych urządzeń spod zajęcia albo chociaż o wstrzymanie licytacji, argumentując, że są niezbędne do prowadzenia działalności i sprzedaż sprzętu tylko pogorszy możliwość spłaty długu. Czy egzekucja obejmuje też rachunek firmowy albo utarg ze sklepu?
E
EdytaFirmaUpadlosc
26.08.2026 08:47
U znajomego w podobnej sytuacji pomogło szybkie złożenie pisma do komornika i sądu, że te urządzenia są konieczne do bieżącego zarobkowania, ale trzeba było to konkretnie wykazać obrotami i asortymentem. Masz już wyznaczoną datę licytacji?