Czy można wstrzymać licytację lodówek sklepowych, bez których sklep nie może działać?
I
Iwona_sklepik
25.08.2026 o 16:28
Prowadzę mały sklep spożywczy jako jednoosobową działalność i mam egzekucję na około 68 tys. zł po przegranej sprawie z hurtownią. Komornik był u mnie w lokalu i wpisał do protokołu dwie lodówki, zamrażarkę oraz ladę chłodniczą, a teraz dostałam informację o planowanej licytacji. Problem jest taki, że bez tego sprzętu nie mogę sprzedawać nabiału, mięsa paczkowanego ani mrożonek, czyli dużej części obrotu sklepu. Lokal jest wynajmowany, towar mam częściowo na fakturach z odroczonym terminem, a codziennie obsługuję stałych klientów z osiedla. Nie kwestionuję samego długu, ale boję się, że sprzedaż tych urządzeń zamknie mi sklep zanim w ogóle będę mogła cokolwiek spłacić. Czy w takiej sytuacji można starać się o wstrzymanie samej licytacji wyposażenia potrzebnego do bieżącej działalności? Czy ktoś miał podobny przypadek w handlu detalicznym, gdzie komornik zajął sprzęt chłodniczy niezbędny do prowadzenia sprzedaży?