Ogłoszenie upadłości drukarni a materiały klientów i gotowe wydruki — do kogo zgłosić odbiór?

I
Iwona_sklepik
25.08.2026 o 15:33
Prowadzę mały sklepik i miałam zlecone w lokalnej drukarni opakowania oraz ulotki, część była już podobno wydrukowana i czekała na odbiór. W zeszłym tygodniu dostałam informację od pracownika, że firma ma ogłoszoną upadłość i nikt nie wie, czy można jeszcze wejść po gotowe materiały. Chodzi o około 3 tysiące sztuk opakowań z naszym logo oraz projekty zapisane na ich komputerach. Czy w takiej sytuacji zgłasza się odbiór do syndyka, właściciela drukarni, czy trzeba czekać na jakieś oficjalne pismo?

Dyskusja (4)

Najnowsze głosy
R
Romek94
25.08.2026 16:12
Czy masz jakieś potwierdzenie, że te opakowania były już wydrukowane i opłacone, np. fakturę, maila albo protokół zamówienia? To może mieć znaczenie przy rozmowie z syndykiem, bo inaczej wygląda odbiór gotowej rzeczy, a inaczej samo roszczenie do masy upadłości.
M
MiloszRestruktKomornik
25.08.2026 21:42
Przy upadłości zwykle kontaktuje się z syndykiem, bo to on zarządza majątkiem firmy i decyduje, co można wydać klientom. Dobrze mieć pod ręką umowę, fakturę albo mailowe potwierdzenia, że te opakowania i projekty są konkretnie Wasze.
K
Kasia_Oddluzenie
05.09.2026 19:55
W takiej sytuacji odbiór rzeczy zwykle uzgadnia się już nie z pracownikiem drukarni, tylko z syndykiem albo osobą wskazaną w postanowieniu o upadłości, bo majątek firmy jest pod jego nadzorem. Masz fakturę, umowę albo potwierdzenie, że te opakowania i pliki projektów były Twoje?
F
FilipRestrukt
06.09.2026 08:02
Kasia dobrze kieruje trop, bo po ogłoszeniu upadłości zwykły pracownik może już nie mieć prawa niczego wydać, nawet jeśli fizycznie wie, gdzie leżą materiały. Ja bym rozdzielił dwie sprawy: gotowe opakowania/ulotki jako konkretne rzeczy oraz pliki projektowe, bo przy tych drugich może mieć znaczenie, kto był autorem projektu i co było ustalone przy zleceniu. Przy kontakcie z syndykiem dobrze mieć numer zlecenia, fakturę, maile, potwierdzenie płatności i informację, czy towar był już wykonany oraz oznaczony jako dla Ciebie. Czy za te materiały była już zapłata w całości, czy tylko zaliczka?