Czy utrata ważnego zezwolenia może utrudnić oddłużanie firmy?

N
Norbert_foto
02.08.2026 o 10:59
Prowadzę działalność w branży, w której część przychodów zależy od posiadania określonych zezwoleń administracyjnych. Obecnie firma ma zaległości wobec kilku wierzycieli, a jednocześnie istnieje ryzyko cofnięcia jednego z ważniejszych zezwoleń. Chciałbym ustalić, czy taka sytuacja może istotnie utrudnić oddłużanie firmy lub rozmowy z wierzycielami. Czy utrata zezwolenia może być traktowana jako okoliczność pogarszająca realne możliwości spłaty zobowiązań? Interesuje mnie, jak takie ryzyko jest zwykle oceniane przy porządkowaniu zadłużenia przedsiębiorstwa.

Dyskusja (7)

Najnowsze głosy
Z
Zuzanna_98
02.08.2026 11:52
Może to mieć duże znaczenie, bo wierzyciele zwykle patrzą nie tylko na obecne zadłużenie, ale też na to, czy firma będzie dalej generować przychody. Jeśli zezwolenie odpowiada za istotną część obrotu, jego utrata może osłabić pozycję w rozmowach i zmienić ocenę realności spłaty. Dużo zależy też od tego, czy cofnięcie jest tylko ryzykiem, czy postępowanie już się toczy. Jak duża część przychodów zależy od tego konkretnego zezwolenia?
A
Amelia_Komornik
02.08.2026 12:25
Zgadzam się z Zuzanną, bo przy oddłużaniu kluczowe jest nie tylko to, ile firma ma długu, ale czy po utracie zezwolenia nadal będzie miała z czego spłacać zobowiązania. Duża część przychodów zależy właśnie od tego zezwolenia?
L
Leszek96
02.08.2026 12:04
Z mojego doświadczenia wierzyciele patrzą na takie zezwolenie bardzo praktycznie: jeśli bez niego firma traci część przychodów, to od razu pogarsza się wiarygodność planu spłat i trudniej o spokojne rozmowy. Dużo zależy od tego, czy da się szybko odzyskać zezwolenie albo zastąpić te przychody innym źródłem.
J
Jolanta_Komornik
11.08.2026 07:25
Leszek96 dobrze to ujął, bo dla wierzycieli kluczowe będzie to, czy po utracie zezwolenia firma nadal ma realne źródło pieniędzy na spłaty. Jeśli to zezwolenie odpowiada za istotną część obrotu, to może mocno osłabić pozycję w rozmowach, chyba że jest konkretny plan jego odzyskania albo utrzymania przychodów z innych źródeł.
A
Adrian_Oddluzenie
02.08.2026 12:17
Tak, utrata ważnego zezwolenia może mocno utrudnić oddłużanie, bo wierzyciele zwykle patrzą nie tylko na obecne długi, ale też na realną zdolność firmy do dalszego zarabiania. Dużo zależy od tego, jak duża część przychodów jest związana z tym zezwoleniem i czy da się je szybko odzyskać albo zastąpić innym źródłem przychodu.
Z
Zosia84
02.08.2026 21:42
Tak, utrata ważnego zezwolenia może realnie utrudnić oddłużanie firmy, zwłaszcza jeśli bez niego spadają przychody albo firma traci możliwość wykonywania części działalności. Dla wierzycieli kluczowe jest to, czy przedsiębiorstwo będzie miało z czego regulować układ, raty albo bieżące zobowiązania. Jeżeli zezwolenie jest istotnym elementem modelu biznesowego, jego cofnięcie może zostać odebrane jako wzrost ryzyka niewypłacalności. Może to też wpłynąć na ocenę zdolności restrukturyzacyjnej, bo plan spłaty opiera się zwykle na prognozowanych wpływach. Sama utrata zezwolenia nie musi automatycznie przekreślać rozmów, ale zmienia punkt wyjścia do negocjacji. Duże znaczenie ma to, czy decyzja o cofnięciu jest już ostateczna, czy dopiero istnieje ryzyko i da się jeszcze przedstawić działania naprawcze. W praktyce wierzyciele często inaczej patrzą na firmę, która ma problem przejściowy, a inaczej na taką, która traci podstawowe źródło przychodu. Czy to zezwolenie odpowiada za większość przychodów firmy, czy tylko za jeden z pobocznych obszarów działalności?
M
MikolajRestruktKomornik
14.08.2026 10:12
Z mojego doświadczenia wierzyciele patrzą na takie zezwolenie bardzo praktycznie: jeśli po jego utracie firma traci istotną część przychodów, to od razu trudniej ich przekonać do rozłożenia długu czy odroczenia spłat. Duża część obrotu zależy u Ciebie od tego konkretnego zezwolenia?