Ogłoszenie upadłości warsztatu ciężarówek a auto zostawione do naprawy — do kogo zgłosić odbiór?

A
Adam_z_transportu
30.06.2026 o 19:35
Prowadzę małą działalność transportową i miesiąc temu oddałem ciągnik siodłowy do naprawy w warsztacie działającym jako spółka z o.o. Chodziło o wymianę sprzęgła i naprawę układu pneumatycznego, a na części wpłaciłem zaliczkę 18 000 zł na podstawie faktury pro forma. Auto stoi nadal na ich placu, część elementów podobno została już zamówiona, ale naprawa nie została zakończona. W zeszłym tygodniu dostałem informację od pracownika, że firma ma ogłoszoną upadłość i biuro jest zamknięte. Telefon właściciela nie odpowiada, a na bramie warsztatu pojawiła się kartka z nazwiskiem syndyka i adresem e-mail. Nie wiem, czy mogę domagać się samego wydania pojazdu, czy też trzeba osobno pytać o części kupione z mojej zaliczki. Do kogo w takiej sytuacji powinienem kierować pytanie o odbiór ciężarówki i rozliczenie wpłaconych pieniędzy?

Dyskusja (10)

Najnowsze głosy
J
Julita_90
30.06.2026 20:17
Czy masz już oficjalną informację o ogłoszeniu upadłości i dane syndyka albo nadzorcy, czy to na razie wiadomość od pracowników warsztatu? Ważne też, czy auto jest kompletne i możliwe do odebrania z placu.
M
MiloszRestruktKomornik
30.06.2026 20:56
Julita dobrze zwróciła uwagę na formalną stronę sprawy, bo sama informacja od pracowników warsztatu może jeszcze niczego nie przesądzać. Jeśli jest już postanowienie o upadłości, kontaktowałbym się bezpośrednio z syndykiem, a nie z mechanikiem czy biurem warsztatu, bo to on będzie decydował o wydaniu rzeczy z masy. Sam ciągnik nie jest własnością spółki, więc chodzi raczej o odbiór swojego mienia i ewentualne rozliczenie zaliczki osobno. Czy dostałeś jakikolwiek dokument albo numer sprawy z sądu?
M
Martyna_Restrukt
30.06.2026 21:14
MiloszRestruktKomornik ma rację co do syndyka, bo po ogłoszeniu upadłości to on faktycznie zarządza majątkiem i dostępem do placu, więc odbiór auta dobrze załatwiać już z nim, na piśmie i z dokumentami potwierdzającymi własność pojazdu oraz zlecenie naprawy. Czy masz już sygnaturę sprawy albo nazwisko syndyka z sądu?
A
AdamRestrukt
30.06.2026 21:21
Tu bym ostrożnie rozdzielił dwie sprawy: odbiór samego ciągnika i rozliczenie zaliczki za części/naprawę. Jeśli faktycznie ogłoszono upadłość spółki, to kontakt raczej nie z dotychczasowym właścicielem warsztatu, tylko z syndykiem albo osobą wskazaną w postanowieniu sądu, bo to ona zarządza majątkiem i placem. Sam fakt, że auto stoi u upadłego, nie znaczy jeszcze, że wchodzi do masy upadłości, ale dobrze mieć dokumenty potwierdzające własność pojazdu i zlecenie naprawy. Czy masz już informację, kto został wyznaczony jako syndyk?
M
Mateusz81
01.07.2026 07:12
Jeśli warsztat jest już w upadłości, to odbiór auta zgłasza się syndykowi, bo to on przejmuje zarząd nad majątkiem spółki i placem. Ciągnik nie wchodzi do masy upadłości, skoro jest Twój, ale dobrze mieć papiery: zlecenie naprawy, dowód rejestracyjny, potwierdzenie zostawienia pojazdu i przelew zaliczki. Z zaliczką na części może być trudniej, bo jeśli części nie są wyodrębnione jako Twoje, to roszczenie o zwrot pieniędzy zwykle zgłasza się do masy upadłości. Sprawdź w KRS albo Monitorze Sądowym, kto jest syndykiem i od razu wyślij mu pisemne żądanie wydania pojazdu. Czy masz jakikolwiek protokół przyjęcia auta do naprawy?
A
Adrian_Oddluzenie
01.07.2026 09:44
Mateusz81 dobrze to ujął, u mnie przy podobnej sytuacji z autem firmowym syndyk chciał najpierw zobaczyć zlecenie, fakturę/zaliczkę i dokumenty pojazdu, a dopiero potem ustalał termin wydania z placu. Masz już kontakt do syndyka albo chociaż sygnaturę sprawy upadłościowej?
M
MikolajRestruktKomornik
01.07.2026 10:25
Najpierw ustaliłbym, czy jest już wyznaczony syndyk albo nadzorca, bo po ogłoszeniu upadłości to zwykle z nim załatwia się odbiór auta i rozliczenie zaliczki. Masz jakieś pismo z sądu albo informację z warsztatu, kto prowadzi sprawę?
R
Romek94
01.07.2026 10:52
Mikołaj dobrze kieruje, bo u mnie przy podobnej historii z maszyną budowlaną dopiero kontakt z osobą prowadzącą masę upadłościową coś ruszył. Warsztat wcześniej odbijał telefonami, a jak pojawił się syndyk, to trzeba było mailowo opisać, co jest moje, załączyć dokumenty i umówić termin wejścia na plac. Z zaliczką było gorzej, bo to już poszło jako wierzytelność, ale sam sprzęt udało się odebrać bez większej przepychanki. Masz potwierdzenie przyjęcia auta do naprawy albo protokół z placu?
H
HalinaFirma
02.07.2026 12:00
Zgłoś się do syndyka albo tymczasowego nadzorcy sądowego, jeśli został ustanowiony, bo po ogłoszeniu upadłości to on zarządza majątkiem spółki i dostępem do placu, a auto jako Twoja własność nie wchodzi do masy upadłości. Masz już numer sprawy z KRS/MSiG albo kontakt do osoby prowadzącej postępowanie?
O
OskarFirmaUpadlosc
11.07.2026 10:12
Jeśli faktycznie ogłoszono upadłość spółki, kontaktowałbym się od razu z syndykiem, bo to on przejmuje zarząd nad majątkiem i placem. Masz już sygnaturę sprawy albo nazwisko syndyka z obwieszczenia?