Czy można wstrzymać licytację maszyny, bez której firma nie wykona bieżących zleceń?
K
Kuba_bieganie
29.06.2026 o 21:10
Prowadzę małą firmę usługowo-produkcyjną jako jednoosobowa działalność i mamy zajętą przez komornika maszynę CNC, na której robimy większość zamówień dla stałych klientów. Dług dotyczy starej faktury z 2023 roku, obecnie z kosztami jest około 86 tys. zł, a termin licytacji został wyznaczony za trzy tygodnie. Firma normalnie pracuje, ale bez tej maszyny praktycznie nie mam jak dokończyć dwóch większych zleceń, z których pieniądze miały pójść na zaległości i wypłaty dla ludzi. Nie chodzi o całkowite unikanie spłaty, tylko o to, czy w takiej sytuacji da się realnie zatrzymać samą sprzedaż maszyny na jakiś czas. Klient już pyta o terminy, a ja nie wiem, czy samo pokazanie umów i harmonogramu produkcji ma jakiekolwiek znaczenie przy komorniku albo sądzie. Zastanawiam się też, czy fakt, że maszyna jest jedynym takim urządzeniem w firmie, może być w ogóle brany pod uwagę. Czy ktoś miał podobną sytuację z wstrzymaniem licytacji sprzętu firmowego przed wykonaniem ważnych zleceń?