Jak sprawdzić, czy kontrahent faktycznie jest w restrukturyzacji?

D
DoradcaRobert
31.05.2026 o 21:33
Mam sytuację z kontrahentem, który od kilku tygodni opóźnia płatności i w rozmowie padło, że firma jest albo będzie w restrukturyzacji. Chciałbym to samodzielnie zweryfikować, tylko nie mam pewności, gdzie patrzeć najpierw: w KRZ, KRS czy CEIDG. W KRZ znalazłem jakieś obwieszczenia po nazwie, ale nie wiem, czy sama sygnatura i status sprawy oznaczają już otwarcie postępowania, czy tylko złożony wniosek. Zależy mi też na tym, żeby odróżnić restrukturyzację od zwykłych problemów finansowych, bo muszę zdecydować, czy dalej realizować zamówienia. Jak praktycznie czytacie takie wpisy i na co zwracacie uwagę, żeby nie wyciągnąć błędnych wniosków?

Dyskusja (7)

Najnowsze głosy
M
MichalOddluzenieFirma
31.05.2026 22:24
Najpewniej zacząłbym od KRZ, bo tam powinny być obwieszczenia dotyczące restrukturyzacji i z nich zwykle wynika, czy postępowanie faktycznie zostało otwarte, czy jest tylko wniosek/sprawa w toku. Sama sygnatura nie przesądza jeszcze wszystkiego, warto patrzeć na treść obwieszczenia i status, np. czy jest mowa o otwarciu postępowania albo zatwierdzeniu układu. KRS/CEIDG potraktowałbym raczej jako dodatkowe potwierdzenie danych firmy, żeby nie pomylić podmiotu, zwłaszcza przy podobnych nazwach.
G
Grzesiek98
01.06.2026 07:00
Też bym zaczynał od KRZ, ale nie zatrzymywałbym się na samej sygnaturze, bo ona może oznaczać różne etapy sprawy. Najważniejsze jest konkretne obwieszczenie i jego treść, czyli czy sąd faktycznie otworzył postępowanie albo czy jest np. tylko informacja o wniosku. Tu jest sensownie opisane, gdzie po kolei patrzeć i jak rozumieć KRZ/KRS/CEIDG: Jak sprawdzić, czy firma jest w restrukturyzacji?.
A
Aurelia_81
01.06.2026 19:38
Najpierw sprawdziłabym KRZ, bo tam powinny być obwieszczenia dotyczące otwarcia restrukturyzacji, a nie tylko same dane rejestrowe firmy. Sama sygnatura nie zawsze oznacza, że postępowanie już otwarto, więc warto patrzeć na treść obwieszczenia i status sprawy, czy jest informacja o otwarciu postępowania albo zatwierdzeniu układu. KRS albo CEIDG potraktowałabym raczej pomocniczo, żeby potwierdzić dane podmiotu i nie pomylić firm o podobnej nazwie. Podobny watek byl tez tutaj: Co realnie zmienia się w firmie po otwarciu restrukturyzacji?.
L
Lucyna_84
02.06.2026 08:02
Najpierw sprawdziłabym KRZ, bo tam powinny być obwieszczenia dotyczące restrukturyzacji i dopiero konkretne obwieszczenie o otwarciu postępowania daje mocniejszą podstawę niż sama informacja, że jest jakaś sygnatura. KRS albo CEIDG traktowałabym raczej jako uzupełnienie danych o firmie i osobach, a nie główne źródło statusu restrukturyzacji. Warto też patrzeć na daty i treść wpisu, bo czasem widać tylko złożony wniosek albo etap sprawy, a to jeszcze nie musi oznaczać, że postępowanie już formalnie ruszyło.
R
Renata81
02.06.2026 19:42
Najpierw sprawdziłabym KRZ, bo tam powinny być obwieszczenia dotyczące restrukturyzacji, ale sama sygnatura nie zawsze oznacza, że postępowanie już jest otwarte. Trzeba czytać treść obwieszczenia i status sprawy, czy jest mowa o otwarciu postępowania, zatwierdzeniu układu albo tylko o złożonym wniosku. KRS albo CEIDG potraktowałabym jako dodatkowe potwierdzenie danych firmy, a nie główne źródło informacji o samej restrukturyzacji.
F
FilipRestrukt
03.06.2026 08:36
Dokładnie, w KRZ sama sygnatura potrafi tylko pokazać, że coś się w sprawie dzieje, a niekoniecznie że restrukturyzacja już ruszyła. Ja bym patrzył przede wszystkim na treść obwieszczenia, czy jest tam postanowienie o otwarciu postępowania albo informacja o zatwierdzeniu układu. KRS/CEIDG traktowałbym raczej pomocniczo, do potwierdzenia danych firmy i ewentualnych wpisów, ale kluczowe przy restrukturyzacji są obwieszczenia w KRZ.
P
Patrycja_Firma
04.06.2026 01:30
Najpewniej zaczęłabym od KRZ, bo tam powinny być obwieszczenia o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego, zatwierdzeniu układu czy wyznaczeniu nadzorcy/zarządcy. Sama sygnatura albo informacja o złożonym wniosku nie zawsze oznacza, że postępowanie już ruszyło, więc trzeba patrzeć na treść obwieszczenia i datę. KRS/CEIDG potraktowałabym raczej pomocniczo, żeby potwierdzić dane firmy i upewnić się, że sprawdzasz właściwy podmiot.