Czy zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności może wstrzymać egzekucję z majątku firmy?

A
Aneta_z_Lodzi
27.05.2026 o 17:44
Prowadzę firmę i otrzymałam zawiadomienie o wszczęciu egzekucji na podstawie nakazu zapłaty, o którym wcześniej nie miałam wiedzy. Z dokumentów wynika, że tytuł ma już klauzulę wykonalności, ale rozważam złożenie zażalenia na jej nadanie, ponieważ korespondencja mogła zostać doręczona na nieaktualny adres. Czy samo wniesienie takiego zażalenia może spowodować wstrzymanie czynności komornika wobec rachunku firmowego i sprzętu? Interesuje mnie też, czy w takiej sytuacji trzeba składać osobny wniosek o zawieszenie egzekucji do sądu albo do komornika. Chciałabym ustalić, jak to wygląda formalnie, zanim dojdzie do zajęcia środków potrzebnych na bieżące zobowiązania firmy.

Dyskusja (5)

Najnowsze głosy
F
FilipRestrukt
27.05.2026 20:22
Samo zażalenie na klauzulę zwykle nie zatrzymuje automatycznie komornika, więc osobno trzeba wnosić o wstrzymanie wykonania tytułu albo zawieszenie egzekucji. Kluczowe będzie też ustalenie, czy doręczenie na stary adres było skuteczne i kiedy faktycznie dowiedziałaś się o nakazie.
P
Przemek_Firma
27.05.2026 22:43
FilipRestrukt dobrze zwrócił uwagę, że samo pismo dotyczące klauzuli może nie wystarczyć, żeby komornik od razu wstrzymał działania. Dużo zależy od tego, jak wyglądała kwestia doręczeń i czy sąd miał podstawy uznać korespondencję za prawidłowo doręczoną. Przy nieaktualnym adresie znaczenie może mieć też to, czy zmiana była zgłoszona w CEIDG/KRS i od kiedy. Kiedy dokładnie dowiedziałaś się o nakazie zapłaty: dopiero z zawiadomienia od komornika?
B
BogdanKomornikOddluzenie
28.05.2026 10:50
Przemek_Firma dobrze to ujął, bo samo zażalenie na klauzulę nie zawsze automatycznie zatrzyma komornika. Przy problemie z doręczeniem na stary adres kluczowe może być pokazanie, że faktycznie nie było realnej możliwości odebrania wcześniejszej korespondencji, a sąd oparł się na błędnym założeniu. Równolegle do kwestionowania klauzuli zwykle pojawia się temat wniosku o wstrzymanie egzekucji albo zawieszenie postępowania, bo bez tego komornik może dalej prowadzić czynności. Czy adres firmy był już formalnie zmieniony w rejestrze w czasie, gdy szła korespondencja z sądu?
E
Emilia90
29.05.2026 07:54
Z mojego doświadczenia samo zażalenie na klauzulę raczej nie zatrzymuje automatycznie komornika. U mnie czynności dalej szły, dopóki sąd osobno nie wypowiedział się o wstrzymaniu albo dopóki komornik nie dostał konkretnej decyzji. Przy problemie z doręczeniem na stary adres ważne było zebranie papierów pokazujących, od kiedy firma działała pod innym adresem i gdzie faktycznie odbierana była korespondencja. Samo powiedzenie, że nie wiedziałam o nakazie, niewiele dało, dopiero dokumenty ruszyły sprawę. Trzeba też pilnować terminów, bo przy takich sprawach kilka dni potrafi zrobić różnicę. W praktyce dobrze jest równolegle pisać do sądu o wstrzymanie egzekucji, bo samo zażalenie może nie wystarczyć. Komornik zwykle działa na podstawie tego, co ma w tytule, a nie bada od początku, czy doręczenie było prawidłowe. Czy ten nieaktualny adres był jeszcze wpisany w CEIDG albo KRS w czasie doręczenia?
S
Sylwia_88
29.05.2026 10:08
Samo zażalenie zwykle nie zatrzymuje automatycznie egzekucji, więc kluczowe może być też ustalenie, czy był wniosek o wstrzymanie albo zawieszenie czynności. Czy nakaz zapłaty był wysyłany na stary adres firmy widoczny jeszcze w CEIDG/KRS?