Czy skarga na czynności komornika może wstrzymać licytację firmowego auta dostawczego?
I
Izabela_Oddluzenie
26.05.2026 o 18:38
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w branży usług remontowych i mam zajęty samochód dostawczy, którym codziennie wożę narzędzia oraz materiały do klientów. Dług wynosi około 58 tys. zł i sprawa jest już u komornika, a kilka dni temu dostałam informację o planowanej licytacji auta. Samochód jest wpisany w środki trwałe firmy i bez niego praktycznie nie mam jak realizować zleceń, które są już podpisane na najbliższe tygodnie. Mam wątpliwości co do wyceny pojazdu, bo według mnie została mocno zaniżona w stosunku do cen rynkowych. Chciałabym złożyć skargę na czynności komornika, ale nie wiem, czy samo takie pismo może zatrzymać licytację do czasu rozpoznania sprawy. Czy ktoś miał podobną sytuację, w której chodziło konkretnie o wstrzymanie sprzedaży firmowego auta, a nie tylko o zajęcie konta? Zastanawiam się też, czy sąd w ogóle patrzy na to, że samochód jest potrzebny do dalszego prowadzenia działalności.