Czy skarga na czynności komornika może wstrzymać licytację firmowego auta dostawczego?

I
Izabela_Oddluzenie
26.05.2026 o 18:38
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w branży usług remontowych i mam zajęty samochód dostawczy, którym codziennie wożę narzędzia oraz materiały do klientów. Dług wynosi około 58 tys. zł i sprawa jest już u komornika, a kilka dni temu dostałam informację o planowanej licytacji auta. Samochód jest wpisany w środki trwałe firmy i bez niego praktycznie nie mam jak realizować zleceń, które są już podpisane na najbliższe tygodnie. Mam wątpliwości co do wyceny pojazdu, bo według mnie została mocno zaniżona w stosunku do cen rynkowych. Chciałabym złożyć skargę na czynności komornika, ale nie wiem, czy samo takie pismo może zatrzymać licytację do czasu rozpoznania sprawy. Czy ktoś miał podobną sytuację, w której chodziło konkretnie o wstrzymanie sprzedaży firmowego auta, a nie tylko o zajęcie konta? Zastanawiam się też, czy sąd w ogóle patrzy na to, że samochód jest potrzebny do dalszego prowadzenia działalności.

Dyskusja (4)

Najnowsze głosy
R
Ryszard_96
26.05.2026 20:03
Sama skarga na czynności komornika nie wstrzymuje automatycznie licytacji, ale razem ze skargą można złożyć wniosek o wstrzymanie konkretnej czynności, czyli sprzedaży auta. Sąd ocenia wtedy, czy są podstawy, a samo to, że auto jest środkiem trwałym i potrzebne do działalności, może mieć znaczenie, choć nie daje z góry ochrony przed egzekucją. Przy takim terminie liczy się czas, bo skargę zwykle składa się w krótkim terminie od zawiadomienia o czynności. Czy w piśmie od komornika jest już podana konkretna data licytacji?
S
Sebastian_Komornik
26.05.2026 20:42
Ryszard_96 dobrze to ujął: samo pismo raczej nie zatrzyma terminu, więc kluczowe jest osobne żądanie wstrzymania tej licytacji i szybka reakcja, bo przy takich terminach czas ma duże znaczenie. Czy w zawiadomieniu masz już podaną konkretną datę sprzedaży auta?
M
Maciek_94
27.05.2026 08:41
Sebastian_Komornik ma rację, że przy samej skardze licytacja może iść dalej, więc trzeba osobno wnosić o jej wstrzymanie i dobrze uzasadnić, że auto jest realnie potrzebne do pracy i spłaty długu. Masz w piśmie konkretną datę licytacji czy tylko ogólną informację o planowanej sprzedaży?
B
BogdanKomornikOddluzenie
26.05.2026 20:17
Sama skarga na czynności komornika nie zawsze automatycznie wstrzymuje licytację, więc dużo zależy od tego, czy sąd zdąży się nią zająć i czy złożony był też wniosek o wstrzymanie konkretnej czynności. Przy aucie firmowym sprawa może być bardziej złożona, bo trzeba pokazać, że samochód jest faktycznie potrzebny do zarobkowania, a nie tylko wpisany w środki trwałe. Istotne może być też to, czy komornik prawidłowo zawiadomił o terminie licytacji i czy wycena auta nie jest zaniżona. Jeśli termin jest blisko, samo wysłanie pisma może nie wystarczyć, bo licytacja może się odbyć zanim sąd cokolwiek rozstrzygnie. Z drugiej strony przy jednoosobowej działalności brak auta faktycznie może odciąć możliwość spłacania długu z bieżących zleceń. Może też mieć znaczenie, czy próbowała Pani dogadać się z wierzycielem co do rat albo zamiany sposobu egzekucji. Kiedy dokładnie ma się odbyć licytacja?