Czy firma z zaległościami wobec pracowników może rozpocząć oddłużanie?

P
PawelRestrukt
25.05.2026 o 11:56
Prowadzę firmę, która ma obecnie zaległości nie tylko wobec kontrahentów, ale także wobec kilku pracowników z tytułu wynagrodzeń. Chciałbym ustalić, czy taka sytuacja formalnie utrudnia rozpoczęcie działań związanych z oddłużaniem firmy lub restrukturyzacją zobowiązań. Interesuje mnie również, czy zobowiązania pracownicze są traktowane inaczej niż zwykłe długi handlowe wobec dostawców. Czy przy planowaniu spłaty zadłużenia firmy zaległe wynagrodzenia powinny być rozpatrywane w pierwszej kolejności ze względu na możliwe konsekwencje prawne?

Dyskusja (5)

Najnowsze głosy
P
PatrykOddluzenie
25.05.2026 13:07
Z mojego doświadczenia same zaległości wobec pracowników nie blokują rozmów o oddłużaniu czy restrukturyzacji, ale mocno zmieniają podejście wierzycieli i doradców do sprawy. Wynagrodzenia są zwykle traktowane dużo poważniej niż faktury od dostawców, bo wchodzą tu też kwestie PIP, ZUS i odpowiedzialności pracodawcy. U mnie przy podobnej sytuacji pierwsze pytanie było zawsze o skalę zaległych pensji i czy ludzie dalej pracują, bo to wpływało na plan spłat. Czy chodzi o opóźnienie za jeden miesiąc, czy o dłuższe zaległości?
N
NinaKomornikOddluzenie
25.05.2026 13:36
PatrykOddluzenie dobrze zwrócił uwagę na różnicę między pensjami a zwykłymi fakturami, bo przy pracownikach dochodzą dodatkowe ryzyka i presja czasowa. Czy te zaległe wynagrodzenia są już po terminie od dawna, czy chodzi raczej o świeże opóźnienia?
D
Damian_Upadlosc
25.05.2026 15:28
Same zaległości wobec pracowników nie zamykają drogi do oddłużania ani restrukturyzacji, ale są dużo bardziej wrażliwym tematem niż zwykłe faktury od kontrahentów. Wynagrodzenia pracownicze co do zasady mają szczególną ochronę i w postępowaniach mogą być traktowane priorytetowo, więc nie da się ich wrzucić do jednego worka z długami handlowymi. Przy restrukturyzacji trzeba też uważać na bieżące wypłaty, bo dalsze narastanie zaległości może komplikować rozmowy z wierzycielami i sądem. Chodzi o zaległe pensje z umów o pracę czy też o współpracowników na B2B/zleceniach?
J
Julita_90
25.05.2026 22:30
Damian ma tu rację co do ogólnego kierunku, tylko doprecyzowałbym, że zaległe pensje zwykle nie blokują samego startu restrukturyzacji, ale mogą mocno wpływać na jej przebieg i ocenę sytuacji firmy. Dużo zależy też od tego, czy chodzi o bieżące wynagrodzenia, czy starsze zaległości i na jakim etapie są ewentualne roszczenia pracowników.
M
Malgorzata_Restrukt
27.05.2026 08:35
Z mojego doświadczenia same zaległości wobec pracowników nie blokują rozmów o oddłużaniu czy restrukturyzacji, ale są traktowane dużo poważniej niż zwykłe faktury od dostawców, bo wchodzą tu przepisy o wynagrodzeniach i PIP. Dużo zależy od tego, jak duże są zaległości i od kiedy trwają.