Zawiadomienie o egzekucji dla firmy - od czego zacząć?

A
Aga_z_Radomia
24.05.2026 o 22:00
Dzisiaj odebrałam w firmie zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i szczerze mówiąc próbuję poukładać, co zrobić w pierwszej kolejności, żeby nie narobić większego bałaganu. Pismo wygląda formalnie, ale chcę jeszcze sprawdzić, czy zgadza się sygnatura, wierzyciel, kwota i podstawa, bo wcześniej była korespondencja, która nie trafiała pod właściwy adres. Najbardziej martwi mnie konto firmowe, bo za kilka dni schodzą wynagrodzenia i płatności do dostawców, a bez tego działalność stanie. Czy w takiej sytuacji najpierw kontaktować się z kancelarią komornika, wierzycielem, czy od razu z prawnikiem, żeby ustalić możliwość wstrzymania albo ograniczenia egzekucji? Mam doświadczenie w prowadzeniu firmy, ale z egzekucją na działalności spotykam się pierwszy raz i zależy mi, żeby zareagować rzeczowo, a nie nerwowo.

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
M
Marcin96
25.05.2026 08:45
Najpierw sprawdziłbym, czy zawiadomienie zgadza się z tytułem wykonawczym i czy doręczenia wcześniejszych pism faktycznie były prawidłowe, bo przy złym adresie czasem da się jeszcze coś odkręcić proceduralnie. Równolegle warto od razu skontaktować się z komornikiem i ustalić, co dokładnie jest zajęte, bo przy firmowym koncie problem z wynagrodzeniami robi się bardzo szybko praktyczny, a nie tylko formalny. Do poczytania jest też ten materiał: Co zrobić po zawiadomieniu o egzekucji wobec firmy?, dość sensownie porządkuje pierwsze kroki po takim piśmie. Macie już kopię tytułu wykonawczego albo tylko samo zawiadomienie od komornika?
K
Kasia_Oddluzenie
25.05.2026 17:32
Też bym zaczęła od sprawdzenia dokumentów i doręczeń, bo przy firmie jeden stary adres w papierach potrafi narobić sporo zamieszania. Nie odkładałabym jednak kontaktu z kancelarią komorniczą, zwłaszcza jeśli za chwilę mają zejść wynagrodzenia i stałe płatności. Warto od razu ustalić, co dokładnie jest zajęte i czy da się dogadać jakiś sensowny tryb spłaty, żeby firma nie stanęła z dnia na dzień. Podobny watek byl tez tutaj: Czy komornik może zająć towar, z którego firma ma bieżącą sprzedaż?.
M
MarekUpadloscRestrukt
28.05.2026 02:58
Też bym zaczął od porównania zawiadomienia z tytułem i całą wcześniejszą korespondencją, zwłaszcza jeśli był problem z adresem. Przy firmie ważne jest jednak, żeby nie czekać z kontaktem, bo blokada rachunku potrafi szybko rozwalić płynność i wypłaty. Dobrze mieć pod ręką konkretne dokumenty, kwoty i terminy, żeby rozmowa z komornikiem albo pełnomocnikiem nie była na zasadzie domysłów.
B
BozenaOddluzenie
26.05.2026 07:39
Najpierw sprawdziłabym dokładnie, z czego wynika egzekucja i czy doręczenia były prawidłowe, bo przy starym albo błędnym adresie czasem da się jeszcze coś odkręcić proceduralnie. Równolegle warto od razu skontaktować się z komornikiem i wierzycielem, żeby ustalić realny stan sprawy oraz zapytać o możliwość spłaty w ratach, zanim blokada konta sparaliżuje wypłaty i bieżące opłaty. Dobrze też szybko zebrać dokumenty księgowe i korespondencję, bo bez tego trudno ocenić, czy kwota i podstawa egzekucji są prawidłowe.
R
Rafal_90
26.05.2026 21:19
Najpierw bym spokojnie sprawdził, czy wszystko w piśmie się zgadza: sygnatura, wierzyciel, kwota, tytuł wykonawczy i adresy doręczeń, bo przy firmach takie pomyłki potrafią potem narobić problemów. Jeśli za chwilę idą wynagrodzenia, to nie zwlekałbym z kontaktem z komornikiem i wierzycielem, żeby ustalić realną sytuację na rachunku i ewentualnie rozmawiać o spłacie albo ograniczeniu zajęcia. Warto też od razu zebrać wcześniejszą korespondencję, zwłaszcza jeśli coś przychodziło na zły adres.
K
Kamil_Oddluzenie
27.05.2026 15:37
Najpierw sprawdziłbym dokładnie, czy tytuł wykonawczy i dane w piśmie zgadzają się z tym, co faktycznie było wcześniej w sprawie, zwłaszcza jeśli korespondencja szła na zły adres. Równolegle warto zadzwonić do komornika i wierzyciela, żeby ustalić aktualną kwotę, etap sprawy i czy da się szybko dogadać spłatę albo ograniczyć zajęcie konta. Przy wynagrodzeniach za kilka dni nie odkładałbym tego, bo czasem szybka reakcja pozwala uniknąć paraliżu firmy.