Komornik w siedzibie firmy, jak się zachować przy spisie sprzętu?

R
Rysiek_z_magazynu
24.05.2026 o 21:57
Miałem ostatnio sytuację, że komornik przyszedł do naszej siedziby i chciał spisywać sprzęt z magazynu oraz biura. Nie chodzi mi o unikanie sprawy, tylko o to, jak normalnie zachować się przy takich czynnościach, żeby potem nie było bałaganu w papierach. Czy warto od razu pilnować, żeby w protokole było dokładnie wpisane, co jest zajęte, w jakim stanie i do czego służy w firmie? Część rzeczy jest nam potrzebna do bieżącej pracy, na przykład komputer do zamówień i wózek do rozładunku, więc zastanawiam się, czy można to od razu zgłaszać komornikowi na miejscu. Macie praktyczne doświadczenia, co mówić, czego nie podpisywać bez sprawdzenia i jak dokumentować takie wejście do firmy?

Dyskusja (6)

Najnowsze głosy
Z
Zuzanna_98
25.05.2026 05:38
Najważniejsze chyba zachować spokój i pilnować protokołu na bieżąco, bo potem ciężko odkręcać nieścisłości. Warto dopilnować, żeby przy każdym sprzęcie był dokładny opis, numer seryjny, stan i informacja, czy jest potrzebny do normalnej pracy firmy. Dobrze też robić własne zdjęcia i mieć kogoś z firmy jako świadka przy czynnościach.
P
Patrycja_Firma
25.05.2026 06:50
Też bym nie zostawiała protokołu „na potem”, tylko od razu sprawdzała opisy sprzętu, numery i stan, bo przy firmowych rzeczach łatwo później pomylić, co jest czyje i do czego służy. Dobrze jest też mieć kogoś z firmy jako świadka i robić własne notatki równolegle do czynności. Tu jest całkiem rzeczowy materiał do poczytania w tym temacie: Co zrobić, gdy komornik przychodzi do siedziby firmy?.
W
WojtekOddluzenieFirma
25.05.2026 23:03
Warto od razu spokojnie pilnować protokołu, bo później trudno odkręcać nieprecyzyjne wpisy. Ja bym zwracał uwagę, żeby był dokładny opis sprzętu, stan, numery seryjne, ewentualnie informacja, że dana rzecz jest używana w bieżącej działalności firmy. Dobrze też robić własne notatki i zdjęcia przy czynnościach, bez kłótni, ale konkretnie. Podobny watek byl tez tutaj: Kilku komorników na firmowym koncie - jak to ogarnąć?.
P
Przemek_Firma
26.05.2026 17:23
W takiej sytuacji przede wszystkim pilnowałbym protokołu i nie bał się zgłaszać uwag od razu, zanim cokolwiek podpiszesz. Warto dopilnować, żeby sprzęt był opisany konkretnie: model, numer seryjny, stan, gdzie stoi i czy jest potrzebny do bieżącej pracy firmy. Dobrze też robić własne zdjęcia i mieć kogoś z firmy jako świadka, bo później łatwiej wyjaśniać ewentualne nieścisłości.
K
Kamil_Oddluzenie
27.05.2026 16:59
Dokładnie, przy takich czynnościach lepiej być spokojnym, ale bardzo uważnym. Ja bym jeszcze robił własne notatki i zdjęcia sprzętu, żeby potem móc porównać to z protokołem. Jeśli coś jest kluczowe do pracy firmy, warto od razu to zgłaszać komornikowi i dopilnować, żeby taka informacja też znalazła się w dokumentach.
M
MichalinaFirma
27.05.2026 03:29
Przy takich czynnościach najlepiej zachować spokój i pilnować protokołu na bieżąco, bo później trudno odkręcać nieścisłości. Warto dopilnować, żeby sprzęt był opisany konkretnie, ze stanem, numerami seryjnymi, miejscem użytkowania i informacją, jeśli jest niezbędny do normalnego działania firmy. Dobrze też robić własne notatki i zdjęcia, żeby mieć porównanie z tym, co wpisano w dokumentach.