Czy firma z zaległościami w leasingu może uniknąć wypowiedzenia umowy?

O
OddluzeniePaulina
23.05.2026 o 15:20
Prowadzę małą firmę usługową i mam opóźnienie w leasingu samochodu firmowego za dwie raty, łącznie trochę ponad 9 tys. zł. Dostałam już wezwanie do zapłaty z terminem 7 dni i boję się, że leasingodawca wypowie umowę, a bez auta praktycznie nie obsłużę klientów. Firma ma też zaległości u dwóch dostawców, więc nie jestem w stanie od razu spłacić wszystkiego naraz. Czy w takiej sytuacji da się jeszcze realnie rozmawiać z leasingiem o rozłożeniu zaległości albo zawieszeniu wypowiedzenia umowy? Czy ktoś miał podobny etap i wie, jak to wygląda od strony praktycznej?

Dyskusja (3)

Najnowsze głosy
K
Karolina_92
23.05.2026 16:31
Da się jeszcze próbować to uratować, ale kluczowe jest szybkie dogadanie się z leasingodawcą przed upływem terminu z wezwania. Często zgadzają się na częściową wpłatę, rozłożenie zaległości albo aneks, jeśli widzą realny plan spłaty i kontakt z Twojej strony. Przy dwóch ratach zaległości wypowiedzenie jest możliwe, ale zwykle poprzedza je właśnie takie wezwanie, więc ten 7-dniowy termin ma duże znaczenie. Masz możliwość wpłacić chociaż część zaległości od razu?
P
Patrycja_Firma
23.05.2026 16:52
Karolina dobrze pisze, że tu liczy się czas i kontakt, bo u mnie w podobnej sytuacji najgorsze było milczenie. Miałem kiedyś zaległość w leasingu na auto dostawcze i dopiero jak zadzwoniłem do opiekuna, to okazało się, że da się wpłacić część od razu, a resztę rozbić na krótki termin. Nie było to przyjemne, bo pytali o konkrety, kiedy i z czego zapłacę, ale traktowali mnie inaczej, gdy nie chowałem głowy w piasek. Przy dwóch ratach sprawa jeszcze często jest do odkręcenia, tylko trzeba mieć jakąś realną kwotę na start, nawet jeśli nie całość. Z dostawcami też próbowałbym równolegle ustalić terminy, żeby leasing nie przegrał z innymi zobowiązaniami, bo bez auta firma może stanąć. U mnie pomogło pokazanie, że auto zarabia i że jego zabranie pogorszy sytuację obu stron. Masz już kontakt do konkretnej osoby od windykacji albo tylko ogólne wezwanie?
H
HalinaFirma
24.05.2026 09:37
Da się jeszcze próbować dogadać z leasingodawcą, ale przy wezwaniu na 7 dni kluczowe jest szybkie pisemne zgłoszenie propozycji spłaty części zaległości i rozłożenia reszty, zanim dojdzie do wypowiedzenia. Masz w umowie zapis, po ilu dniach opóźnienia mogą ją wypowiedzieć?