Czy zadłużona firma może otworzyć nowe konto bankowe, gdy obecny rachunek jest zajęty przez komornika?

A
Aneta_z_Lodzi
21.05.2026 o 13:10
Prowadzę działalność i obecny rachunek firmowy został zajęty w toku egzekucji, co bardzo utrudnia bieżące rozliczenia z kontrahentami oraz opłacanie podstawowych kosztów. Chciałabym ustalić, czy w takiej sytuacji możliwe jest otwarcie nowego konta firmowego w innym banku bez naruszenia przepisów i bez narażenia się na dodatkowe konsekwencje. Interesuje mnie również, czy nowy rachunek może zostać automatycznie ustalony przez komornika i objęty zajęciem w krótkim czasie. Czy bank ma obowiązek poinformować o takim rachunku odpowiednie organy, jeżeli firma ma już zaległości i prowadzone postępowanie egzekucyjne? Zależy mi na zrozumieniu, jak to wygląda w praktyce przy zadłużonej firmie, która nadal stara się działać i regulować najpilniejsze zobowiązania.

Dyskusja (8)

Najnowsze głosy
E
EwaUpadlosc
21.05.2026 14:00
Z tego, co widziałam u siebie i u znajomej w podobnej sytuacji, nowe konto w innym banku da się otworzyć, ale to nie daje żadnej gwarancji, że komornik go nie namierzy i nie zajmie też tego rachunku. Bank normalnie zakłada konto, tylko potem taki rachunek może zostać szybko ustalony w toku egzekucji, więc to raczej chwilowe ułatwienie niż rozwiązanie problemu. U mnie skończyło się tym, że i tak trzeba było ogarniać temat bezpośrednio z komornikiem i ustalać, jak prowadzić bieżące płatności, żeby nie sparaliżować firmy. Masz już informację, czy zajęcie poszło tylko na obecny rachunek, czy na wszystkie konta firmowe?
M
Martyna_Restrukt
21.05.2026 14:21
Samo otwarcie nowego rachunku firmowego w innym banku co do zasady jest możliwe, ale to nie daje ochrony przed egzekucją. Jeśli komornik ustali nowy numer konta, ten rachunek też może zostać zajęty, więc nie działa to jak „obejście” zajęcia. Trzeba też uważać z przyjmowaniem i przekierowywaniem wpływów, bo przy egzekucji łatwo wejść w dodatkowe problemy, jeśli wygląda to na ukrywanie środków. Egzekucja dotyczy działalności jednoosobowej czy spółki?
K
KonradKomornik
21.05.2026 14:40
Tak, samo otwarcie nowego konta w innym banku jest możliwe, ale z mojego doświadczenia to nie daje dużego oddechu na długo, bo jeśli komornik prowadzi egzekucję przeciwko firmie, to nowy rachunek też może zostać szybko namierzony i zajęty. U mnie bank normalnie otworzył konto, tylko później i tak pojawiła się blokada, więc nie ma co zakładać, że nowe konto będzie „niewidoczne”. Jeśli chcesz dalej normalnie działać, to bardziej liczy się szybki kontakt z komornikiem i próba ustalenia, jak ogarnąć bieżące wpływy i koszty, niż samo przeniesienie rachunku. Egzekucja jest już na etapie komornika czy był wcześniej tylko urząd albo wierzyciel?
B
BogdanKomornikOddluzenie
21.05.2026 14:58
Z tego, co przerabiałam, nowe konto da się otworzyć, ale jeśli komornik trafi na ten rachunek, to też może go zająć, więc samo przeniesienie się do innego banku zwykle problemu nie rozwiązuje. U mnie dopiero kontakt z komornikiem i ogarnięcie wpływów na bieżące koszty dały jakiś oddech, a masz już informację, czy zajęcie poszło tylko na obecny rachunek czy ogólnie po rachunkach firmowych?
P
PaulinaKomornik
21.05.2026 16:32
Miałam bardzo podobnie i samo otwarcie drugiego konta faktycznie niewiele zmieniło, bo prędzej czy później komornik też je namierzył. U mnie dopiero rozmowa z komornikiem i pokazanie, jakie wpływy są potrzebne na bieżące funkcjonowanie firmy, trochę uporządkowały sytuację. Nowy rachunek da się założyć, tylko to nie daje żadnej gwarancji, że środki na nim będą długo „bezpieczne”. Masz już może kontakt z komornikiem i próbowałaś z nim to ustalić?
L
Leszek96
21.05.2026 15:12
Samo otwarcie nowego rachunku firmowego w innym banku jest co do zasady możliwe, ale jeśli komornik prowadzi egzekucję z rachunków bankowych, taki nowy rachunek też może zostać szybko ustalony i zajęty, więc nie daje to trwałej ochrony przed egzekucją. Czy egzekucja dotyczy tylko konta firmowego, czy też innych składników majątku firmy?
M
Malgorzata_Restrukt
21.05.2026 19:26
Samo otwarcie nowego konta w innym banku co do zasady jest możliwe, nawet jeśli obecny rachunek jest już zajęty. To jednak nie działa tak, że nowe konto pozostaje „niewidoczne”, bo komornik może ustalić, gdzie firma ma rachunki, i taki nowy rachunek też może zostać zajęty. Jeśli konto byłoby zakładane tylko po to, żeby ukryć wpływy przed egzekucją, to mogłoby to już narobić dodatkowych problemów. Co innego, jeśli chodzi po prostu o uporządkowanie bieżących rozliczeń, ale i tak trzeba liczyć się z tym, że środki na nowym rachunku też nie są automatycznie bezpieczne. W praktyce dużo zależy od tego, na jakim etapie jest egzekucja i czy komornik już prowadzi ustalenia wszystkich rachunków. Trzeba też pamiętać, że przy działalności firmowej nie ma takiej ochrony środków jak przy części wpływów na koncie prywatnym. Jeśli sytuacja robi się paraliżująca, to czasem większy sens ma rozmowa o zakresie egzekucji albo o sposobie spłaty, niż samo przenoszenie rachunku do innego banku. To egzekucja z konta firmowego czy z prywatnego, ale związanego z działalnością?
M
MiloszRestruktKomornik
22.05.2026 07:58
Tak, co do zasady możesz otworzyć nowe konto firmowe w innym banku, ale samo jego założenie nie chroni środków przed egzekucją, bo komornik może taki rachunek szybko ustalić i również zająć. Problem pojawia się dopiero wtedy, gdy nowe konto miałoby służyć ukrywaniu wpływów przed egzekucją; masz już zajęcie tylko jednego rachunku czy egzekucję prowadzoną ogólnie z majątku firmy?