Czy postępowanie o zatwierdzenie układu wstrzyma egzekucję komorniczą z konta firmowego?

J
Jacek_74
08.05.2026 o 18:11
Prowadzę firmę i mam zajęty rachunek przez komornika, a jednocześnie rozważam wejście w postępowanie o zatwierdzenie układu, bo bez tego ciężko mi utrzymać bieżące płatności. Słyszałem różne wersje, czy samo obwieszczenie albo otwarcie takiej procedury coś zmienia przy egzekucji z konta. Czy w praktyce postępowanie o zatwierdzenie układu może wstrzymać egzekucję komorniczą z rachunku firmowego i od jakiego momentu?

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
L
Lena88
08.05.2026 18:44
Z mojego doświadczenia samo „myślenie o PZU” nic nie daje, ale po obwieszczeniu o ustaleniu dnia układowego sytuacja faktycznie się zmienia i egzekucje dotyczące wierzytelności objętych układem mogą zostać wstrzymane. W praktyce przy rachunku firmowym nie zawsze dzieje się to od razu z automatu, bo bank i komornik często działają z opóźnieniem, dopóki nie dostaną konkretnych dokumentów. U mnie kluczowe było to, żeby szybko poszła informacja do komornika i do banku, bo samo obwieszczenie w systemie nie sprawiło, że konto nagle zostało odblokowane tego samego dnia. Trzeba też pamiętać, że nie każda egzekucja „znika”, bo dużo zależy od tego, czy dany dług wchodzi do układu i na jakim etapie jest sprawa. Jeśli środki już wcześniej zeszły z konta, to cofnięcie tego bywa osobnym problemem. Samo postępowanie może więc realnie zatrzymać dalszą egzekucję z rachunku, ale w praktyce nie wygląda to tak gładko, jak czasem opowiadają. Masz już obwieszczenie, czy dopiero rozważasz wejście w tę procedurę?
P
PatrykOddluzenie
10.05.2026 22:30
Masz rację, samo rozważanie PZU nic nie zmienia, ale po obwieszczeniu rzeczywiście pojawia się ochrona i egzekucja w zakresie wierzytelności objętych układem może zostać zawieszona z mocy prawa. Przy rachunku firmowym w praktyce często jest jeszcze problem z tym, że bank albo komornik nie reagują od razu i trzeba dopilnować, żeby informacja o obwieszczeniu do nich dotarła. Jeśli zajęcie dotyczy środków związanych z długami objętymi układem, to jest realna szansa na odblokowanie sytuacji, tylko zwykle nie dzieje się to automatycznie tego samego dnia. Masz już ustalony dzień układowy czy jesteś jeszcze przed obwieszczeniem?
H
HalinaFirma
09.05.2026 08:59
Tak, w PZU samo obwieszczenie co do zasady daje ochronę przed egzekucją dotyczącą wierzytelności objętych układem, więc komornik powinien wstrzymać zajęcie także z konta firmowego, ale w praktyce dużo zależy od momentu obwieszczenia i tego, czy dany dług podpada pod układ. Masz już obwieszczenie zrobione, czy jesteś dopiero przed tym krokiem?
M
Magda_84
09.05.2026 09:26
Tak to wygląda co do zasady, ale z kontem firmowym bywa różnie, bo bank i komornik nie zawsze reagują od razu po obwieszczeniu, a dużo zależy od tego, czy zajęcie dotyczy długu objętego układem. Masz już ustalone, kiedy miałoby być zrobione obwieszczenie?
P
Przemek_Firma
16.05.2026 15:57
Właśnie tego się obawiam, że na papierze jedno, a w praktyce bank albo komornik mogą jeszcze przez jakiś czas działać po staremu, więc kluczowe będzie pewnie, czy to zajęcie dotyczy wierzytelności objętej układem. Terminu obwieszczenia jeszcze nie mam, a u Ciebie po obwieszczeniu konto odblokowali od razu czy dopiero po dodatkowych pismach?
Z
Zuzanna_98
09.05.2026 10:07
Tak, przy PZU samo obwieszczenie co do zasady daje ochronę przed egzekucją dotyczącą wierzytelności objętych układem, więc zajęcie rachunku może zostać wstrzymane, ale w praktyce dużo zależy od momentu obwieszczenia i tego, czy dana egzekucja podpada pod tę ochronę. Masz już zrobione obwieszczenie, czy dopiero rozważasz wejście w tę procedurę?
T
TeresaUpadlosc
13.05.2026 11:01
Z tego co przerabiałem, samo myślenie o PZU nic nie daje, ale po obwieszczeniu faktycznie można uzyskać ochronę przed egzekucją dotyczącą wierzytelności objętych układem. W praktyce komornik i bank nie zawsze reagują od razu, więc bywa, że konto nadal jest przyblokowane, dopóki dokumenty nie trafią gdzie trzeba i ktoś tego nie odkręci. Trzeba też pamiętać, że nie każda egzekucja automatycznie znika z dnia na dzień, bo dużo zależy od momentu obwieszczenia i rodzaju długu. Masz już obwieszczenie, czy dopiero rozważasz wejście w procedurę?
B
BeataUpadlosc
17.05.2026 09:03
Co do zasady samo postępowanie o zatwierdzenie układu może dać ochronę przed egzekucją, ale dużo zależy od momentu obwieszczenia i tego, czy egzekucja dotyczy wierzytelności objętych układem, więc przy zajętym koncie firmowym często nie działa to „automatycznie” od razu w każdym zakresie. Masz już zrobione obwieszczenie o ustaleniu dnia układowego, czy dopiero rozważasz wejście w PZU?
Z
ZenonOddluzenie
18.05.2026 09:52
Z mojego doświadczenia samo PZU potrafi realnie zatrzymać dalszą egzekucję, także z konta firmowego, ale nie działa to tak, że komornik od razu sam wszystko odblokuje z dnia na dzień, bo dużo zależy od momentu obwieszczenia i od tego, czy zajęcie już „weszło” na rachunek. U mnie dopiero po szybkim ogarnięciu tego z nadzorcą i wysłaniu papierów do komornika zaczęło to działać w praktyce, masz już obwieszczenie czy dopiero to rozważasz?