Czy skarga o wznowienie postępowania może wstrzymać egzekucję komorniczą z rachunku firmowego?

K
Krzysiek_z_Siedlec
06.05.2026 o 21:42
Prowadzę działalność i mam zajęty rachunek firmowy na podstawie prawomocnego orzeczenia, co do którego rozważam wniesienie skargi o wznowienie postępowania. Chciałbym ustalić, czy samo złożenie takiej skargi ma jakikolwiek wpływ na dalsze czynności komornika, czy konieczny jest odrębny wniosek o wstrzymanie wykonania. Interesuje mnie również, który sąd jest właściwy do rozpoznania takiego wniosku i na jakim etapie może on wywołać skutek wobec egzekucji z konta. Czy w praktyce komornik wstrzymuje działania dopiero po doręczeniu konkretnego postanowienia sądu? Zależy mi na odpowiedzi od osób, które miały podobną sytuację przy egzekucji dotyczącej firmy.

Dyskusja (9)

Najnowsze głosy
W
Weronika90
06.05.2026 22:27
Z tego co kojarzę, sama skarga o wznowienie postępowania co do zasady nie zatrzymuje automatycznie egzekucji, więc komornik zwykle dalej działa, dopóki nie zapadnie odrębne rozstrzygnięcie o wstrzymaniu. W praktyce trzeba więc osobno wnosić o wstrzymanie wykonania orzeczenia albo zawieszenie postępowania egzekucyjnego, bo samo złożenie skargi nie daje takiego skutku z automatu. Jeśli chodzi o właściwość, to wniosek o wstrzymanie wykonania w związku ze skargą o wznowienie rozpoznaje co do zasady sąd, który zajmuje się samą skargą o wznowienie. Osobno zostaje jeszcze kwestia samej egzekucji u komornika, bo tam czasem trzeba równolegle działać także procesowo wobec toczącej się egzekucji, a nie tylko liczyć na samą skargę. Dużo zależy też od tego, czy mówimy o sprawie cywilnej gospodarczej, czy np. o nakazie zapłaty i na jakim etapie egzekucja już jest. Znaczenie ma również to, czy chcesz wzruszać samo orzeczenie, czy pojawiła się nowa podstawa wznowienia, która uzasadnia pilne wstrzymanie. Możesz doprecyzować, czy chodzi o wyrok sądu cywilnego, czy o nakaz zapłaty?
H
HalinaFirma
07.05.2026 07:17
Masz co do zasady dobre skojarzenie, tylko doprecyzowałbym jedną rzecz: sama skarga o wznowienie nie wstrzymuje egzekucji, więc komornik zwykle nadal prowadzi zajęcie rachunku. Do tego potrzebne jest osobne postanowienie o wstrzymaniu wykonania albo zawieszeniu postępowania egzekucyjnego, a nie samo wniesienie skargi. Wniosek o wstrzymanie wykonania rozpoznaje zasadniczo sąd właściwy do rozpoznania skargi o wznowienie, czyli co do zasady ten sam sąd, który ma się zająć wznowieniem. Chodzi u Ciebie o sprawę cywilną z wyroku sądu powszechnego?
M
Magda_84
07.05.2026 09:06
Tak, tu kluczowe jest właśnie to doprecyzowanie: sama skarga o wznowienie co do zasady nie zatrzymuje egzekucji z rachunku, a o wstrzymaniu wykonania rozstrzyga sąd właściwy do rozpoznania skargi o wznowienie, nie komornik. Jeśli chcesz, mogę dopisać jeszcze, jak to wygląda przy różnicy między wstrzymaniem wykonania orzeczenia a zawieszeniem samej egzekucji?
R
Ryszard_96
07.05.2026 10:04
Tak, co do samej zasady to się zgadza: skarga o wznowienie sama z siebie nie wstrzymuje egzekucji, a o wstrzymanie wykonania trzeba wystąpić osobno do sądu rozpoznającego skargę o wznowienie, nie do komornika. Chodzi tu o sąd, który jest właściwy dla tej skargi, czyli co do zasady sąd, który wydał zaskarżone orzeczenie w ostatniej instancji — u Ciebie to była pierwsza czy druga instancja?
L
Leszek96
19.05.2026 19:47
Też to tak rozumiem, że sama skarga o wznowienie nie zatrzyma komornika i bez osobnego wniosku egzekucja może iść dalej. Mam tylko jedną wątpliwość przy tym, co napisałeś o właściwości sądu, bo w praktyce łatwo się tu pomylić między sądem, który wydał zaskarżone orzeczenie, a sądem właściwym do rozpoznania samej skargi. Jeśli dobrze to czytam, wniosek o wstrzymanie wykonania rozpoznaje ten sam sąd, do którego trafia skarga o wznowienie, a nie komornik ani sąd nadzorujący egzekucję. Chodzi Ci o sytuację po wyroku sądu I instancji czy po orzeczeniu sądu odwoławczego?
A
ArekOddluzenie
07.05.2026 07:17
Samo wniesienie skargi o wznowienie nie wstrzymuje egzekucji, więc komornik może dalej działać, chyba że złoży Pan osobny wniosek o wstrzymanie wykonania i sąd go uwzględni. Taki wniosek rozpoznaje sąd właściwy do skargi o wznowienie, czyli co do zasady ten wskazany w art. 405 k.p.c. - na jakiej podstawie chce Pan oprzeć wznowienie?
D
DarekKomornik
11.05.2026 20:12
Miałem podobną sytuację i samo wniesienie skargi o wznowienie nic komornikowi nie blokuje, więc potrzebny jest osobny wniosek o wstrzymanie wykonania i to rozpoznaje sąd właściwy dla samej skargi o wznowienie, czyli co do zasady sąd, który wydał zaskarżone orzeczenie albo ostatnio orzekał co do istoty sprawy. U Ciebie to był wyrok sądu I czy II instancji?
E
EwaUpadlosc
18.05.2026 16:27
Samo wniesienie skargi o wznowienie co do zasady nie wstrzymuje egzekucji, więc komornik może dalej prowadzić zajęcie rachunku, jeśli nie zapadnie osobne postanowienie o wstrzymaniu wykonania orzeczenia. Taki wniosek składa się do sądu właściwego do rozpoznania skargi o wznowienie, czyli zazwyczaj do sądu, który wydał zaskarżone orzeczenie w ostatniej instancji; chodzi o wyrok sądu rejonowego, okręgowego czy apelacyjnego?
P
PaulinaKomornik
20.05.2026 10:10
Z tego, co przerabiałem, sama skarga o wznowienie nie zatrzymuje komornika, więc jeśli chcesz wstrzymać egzekucję z rachunku, to składa się osobny wniosek o wstrzymanie wykonania i rozpoznaje go co do zasady sąd, do którego trafia skarga o wznowienie. To egzekucja z wyroku cywilnego czy z nakazu zapłaty?