Układ z wierzycielami a wpis w KRD/BIG firmy – kiedy znika i czy dalej blokuje kontrakty?
J
Joanna_Firma
02.05.2026 o 20:58
Prowadzę spółkę z o.o. z branży instalacyjnej i od kilku miesięcy jesteśmy w trakcie poukładania zadłużenia bez zamykania firmy. Łącznie chodzi o około 420 tys. zł wobec kilku dostawców i dwóch instytucji, a część wierzycieli zgodziła się już na raty. Problem w tym, że mimo regularnych wpłat dalej wiszą nam wpisy w KRD i BIG, przez co jeden większy kontrahent wstrzymał podpisanie umowy. Doradca mówi o ułożeniu całości formalnie, ale ja nie rozumiem, czy po zawarciu układu takie wpisy znikają od razu, czy mogą ciągnąć się jeszcze miesiącami. Najbardziej zależy mi na tym, czy w praktyce firma z aktywnym wpisem ma w ogóle szansę normalnie brać nowe zlecenia od większych podmiotów. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację przy spółce z o.o. i może powiedzieć, jak to wyglądało czasowo po stronie rejestrów dłużników? Interesuje mnie szczególnie, czy sam etap uzgadniania spłat coś zmienia, czy dopiero pełne zamknięcie zaległości.