Układ z wierzycielami a wpis w KRD/BIG firmy – kiedy znika i czy dalej blokuje kontrakty?

J
Joanna_Firma
02.05.2026 o 20:58
Prowadzę spółkę z o.o. z branży instalacyjnej i od kilku miesięcy jesteśmy w trakcie poukładania zadłużenia bez zamykania firmy. Łącznie chodzi o około 420 tys. zł wobec kilku dostawców i dwóch instytucji, a część wierzycieli zgodziła się już na raty. Problem w tym, że mimo regularnych wpłat dalej wiszą nam wpisy w KRD i BIG, przez co jeden większy kontrahent wstrzymał podpisanie umowy. Doradca mówi o ułożeniu całości formalnie, ale ja nie rozumiem, czy po zawarciu układu takie wpisy znikają od razu, czy mogą ciągnąć się jeszcze miesiącami. Najbardziej zależy mi na tym, czy w praktyce firma z aktywnym wpisem ma w ogóle szansę normalnie brać nowe zlecenia od większych podmiotów. Czy ktoś przerabiał podobną sytuację przy spółce z o.o. i może powiedzieć, jak to wyglądało czasowo po stronie rejestrów dłużników? Interesuje mnie szczególnie, czy sam etap uzgadniania spłat coś zmienia, czy dopiero pełne zamknięcie zaległości.

Dyskusja (7)

Najnowsze głosy
K
Karolina_92
03.05.2026 06:00
Sam układ albo dogadanie rat zwykle nie kasuje wpisu od razu, bo KRD/BIG znika dopiero po spłacie całości albo po wycofaniu wpisu przez wierzyciela, więc dopóki wpis widnieje, część kontrahentów i tak będzie to traktować jako blokadę. Macie już od któregoś wierzyciela potwierdzenie, że po zawarciu ugody cofnie wpis przed pełną spłatą?
E
EwaUpadlosc
16.05.2026 17:41
Karolina ma tu sporo racji, bo z mojego doświadczenia samo wejście w raty czy podpisanie ugody rzadko coś zmienia od ręki w KRD/BIG. U mnie wpis zniknął dopiero wtedy, kiedy wierzyciel faktycznie wysłał aktualizację po spłacie albo po osobnym ustaleniu, że cofnie wpis wcześniej, więc przez jakiś czas kontrahenci dalej patrzyli na firmę jak na ryzyko. Mieliśmy nawet sytuację, że regularnie płaciliśmy już kilka miesięcy, a i tak jedna umowa stała w miejscu, dopóki nie pokazaliśmy potwierdzenia od wierzyciela, że dług jest w ugodzie i obsługiwany terminowo. Macie już od kogokolwiek mail albo pismo, że po określonej liczbie rat wpis zostanie wycofany?
A
ArekOddluzenie
03.05.2026 06:00
Sam układ albo ugoda z wierzycielem zwykle nie kasuje wpisu od razu, bo BIG/KRD działa na podstawie informacji od wierzyciela i dopóki on nie zgłosi aktualizacji albo spłaty, wpis może dalej widnieć. W praktyce często jest tak, że nawet przy regularnych ratach kontrahenci patrzą zero-jedynkowo: wpis jest, więc blokują decyzję, niezależnie od tego, że spłata już idzie. U mnie pomogło dopiero dopilnowanie, żeby każdy wierzyciel po podpisaniu ugody i potem po spłacie części zadłużenia aktualizował dane w rejestrze, a nie zostawiał starego wpisu „jak leci”. Macie w ugodach wprost zapisane, kiedy wierzyciel ma zaktualizować albo usunąć wpis?
B
Basia92
03.05.2026 09:41
U mnie samo podpisanie układu czy rozłożenie długu na raty nie zdjęło wpisów od razu, bo część wierzycieli trzymała je aż do spłaty całości albo do wyraźnego cofnięcia zgłoszenia, i niestety kontrahenci dalej to widzieli. Sprawdźcie też, czy w ugodach macie wprost wpisane usunięcie wpisu po terminowych ratach, bo bez tego temat potrafi się ciągnąć miesiącami – macie to zapisane?
E
Emilia90
03.05.2026 09:53
Sam układ albo ustalenie rat zwykle nie powoduje automatycznego zniknięcia wpisu z KRD/BIG, bo wpis schodzi dopiero po spłacie zobowiązania albo gdy wierzyciel zgłosi podstawę do usunięcia/aktualizacji, więc taki wpis nadal może blokować kontrakty, jeśli kontrahent sprawdza rejestry. Macie już od wierzycieli potwierdzenie, że zgłosili aktualizację danych po zawarciu ugód?
N
NinaKomornikOddluzenie
03.05.2026 14:01
Emilia90 dobrze to ujęła — sam fakt dogadania rat z wierzycielem zwykle nie czyści wpisu od razu, więc w praktyce można normalnie spłacać zadłużenie, a w rejestrze dalej świecić jako firma z zaległością. Dużo zależy od tego, czy wierzyciel zgłosił do BIG aktualizację danych po zawarciu ugody, bo czasem wpis zostaje, ale z inną informacją niż wcześniej. Dla kontrahenta to i tak często jest sygnał ostrzegawczy, więc blokada umowy niestety może się utrzymywać do czasu wykreślenia albo przynajmniej korekty wpisu. Sprawdzaliście już, czy przy tych wpisach widnieje aktualna informacja o układzie lub spłacie ratalnej?
D
DarekKomornik
06.05.2026 08:35
Miałem podobną sytuację w firmie i niestety sam układ albo spłata w ratach nie sprawia, że wpis znika od razu z KRD/BIG. U nas wpisy wisiały do momentu, aż wierzyciel formalnie potwierdził uregulowanie albo wycofał zgłoszenie, więc przy samych terminowych ratach kontrahenci dalej patrzyli na firmę jak na ryzyko. Dopiero jak dopilnowaliśmy temat bezpośrednio u wierzycieli i sprawdziliśmy, czy faktycznie wysłali aktualizację, zaczęło to schodzić z rejestrów. Masz w ugodach wpisane, kiedy wierzyciel cofnie albo zaktualizuje wpis?