Spłata długu bezpośrednio wierzycielowi – czy to wstrzyma egzekucję komorniczą z konta firmowego?

D
Damian_z_hurtowni
28.04.2026 o 07:42
Prowadzę małą hurtownię i po zajęciu rachunku firmowego dogadałem się z wierzycielem, żeby zamknąć sprawę jednorazową wpłatą. Przelew mogę zrobić od razu, ale nie wiem, czy sama spłata poza komornikiem zatrzyma dalsze zajęcia i kiedy bank odblokuje konto. Czy opłacenie całości długu bezpośrednio wierzycielowi wstrzyma egzekucję komorniczą z konta firmowego?

Dyskusja (3)

Najnowsze głosy
J
Julita_90
28.04.2026 08:49
Sama wpłata bezpośrednio do wierzyciela nie zatrzymuje automatycznie egzekucji z konta, dopóki komornik nie dostanie od wierzyciela informacji o spłacie i wniosku o umorzenie albo ograniczenie egzekucji. Bank odblokuje rachunek dopiero po piśmie od komornika, więc wierzyciel złożył już taki wniosek?
P
PawelRestrukt
28.04.2026 09:23
Dokładnie tak to działa: sam przelew do wierzyciela nie zatrzyma od razu zajęcia, dopóki komornik nie dostanie od niego informacji i nie wyśle pisma do banku. Masz już od wierzyciela potwierdzenie, że po wpłacie od razu zgłosi zamknięcie sprawy do komornika?
A
Adrian_Oddluzenie
28.04.2026 10:33
Sama wpłata bezpośrednio do wierzyciela zwykle nie zatrzymuje od razu egzekucji z konta, dopóki komornik nie dostanie od wierzyciela albo od Ciebie wyraźnej informacji, że dług został spłacony i że ma cofnąć zajęcie. Masz już od wierzyciela potwierdzenie, że po otrzymaniu pieniędzy od razu złoży do komornika wniosek o umorzenie albo zwolnienie rachunku?