Czy zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności może wstrzymać egzekucję komorniczą z konta firmowego?

D
Damian_z_hurtowni
18.04.2026 o 15:15
Prowadzę hurtownię i otrzymałem zawiadomienie o zajęciu rachunku firmowego przez komornika na podstawie nakazu zapłaty z klauzulą wykonalności. Z dokumentów wynika, że klauzula została nadana, mimo że korespondencja sądowa mogła zostać doręczona na nieaktualny adres działalności. Rozważam złożenie zażalenia na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności, ale nie mam jasności, czy samo wniesienie takiego środka ma jakikolwiek wpływ na trwającą egzekucję. Czy w takiej sytuacji można domagać się wstrzymania albo zawieszenia egzekucji z rachunku firmowego do czasu rozpoznania zażalenia? Interesuje mnie, od którego momentu komornik musiałby faktycznie przestać podejmować czynności, jeżeli sąd uwzględniłby taki wniosek.

Dyskusja (4)

Najnowsze głosy
K
KorneliaUpadloscRestrukt
18.04.2026 16:06
Samo wniesienie zażalenia na nadanie klauzuli wykonalności co do zasady nie wstrzymuje automatycznie egzekucji z rachunku firmowego. Trzeba osobno zawnioskować o wstrzymanie wykonania tytułu albo zawieszenie egzekucji, wskazując konkretnie problem z doręczeniem na nieaktualny adres i ryzyko szkody dla działalności. Jeżeli sąd uzna, że nakaz nie został skutecznie doręczony, może to otworzyć drogę do uchylenia klauzuli i dalszego kwestionowania egzekucji. Czy w aktach sprawy jest potwierdzenie, na jaki dokładnie adres sąd wysyłał korespondencję?
H
HalinaFirma
18.04.2026 16:24
Samo zażalenie na nadanie klauzuli wykonalności co do zasady nie wstrzymuje automatycznie egzekucji komorniczej. To częsty błąd w myśleniu, bo ktoś składa środek zaskarżenia i zakłada, że komornik od razu musi przestać działać, a tak zwykle nie jest. Przy zajęciu konta firmowego praktyczny problem jest taki, że bank może blokować środki, dopóki komornik nie dostanie podstawy do uchylenia albo ograniczenia zajęcia. Jeżeli problem dotyczy doręczenia na nieaktualny adres, to znaczenie może mieć nie tylko sama klauzula, ale też kwestia skutecznego doręczenia nakazu zapłaty i terminu do jego zaskarżenia. W takich sprawach często osobno składa się wniosek o wstrzymanie czynności egzekucyjnych albo zawieszenie postępowania egzekucyjnego, ale to już zależy od tego, co dokładnie jest w aktach i jaki tytuł wykonawczy dostał komornik. Trzeba też uważać na terminy, bo przy nakazach zapłaty i klauzuli kilka dni różnicy potrafi zmienić sytuację. Nie zakładałbym więc, że samo wniesienie zażalenia odblokuje rachunek. Czy nakaz zapłaty był z e-sądu, czy z sądu rejonowego/okręgowego?
W
WojtekOddluzenieFirma
19.04.2026 09:55
HalinaFirma ma rację co do zasady, ale przy podejrzeniu doręczenia na nieaktualny adres istotne może być nie tylko samo zażalenie na klauzulę, lecz także osobny wniosek o wstrzymanie egzekucji albo ograniczenie zajęcia do czasu wyjaśnienia sprawy. Czy z akt wynika, na jaki dokładnie adres sąd wysyłał korespondencję?
N
NinaKomornikOddluzenie
19.04.2026 09:47
Miałem podobną sytuację przy działalności i samo zażalenie na klauzulę nie zatrzymało mi automatycznie komornika. Egzekucja z rachunku szła dalej, dopóki sąd nie wydał osobnego postanowienia o wstrzymaniu albo zawieszeniu czynności. U mnie problem też kręcił się wokół doręczeń na stary adres i dopiero po złożeniu pisma z wnioskiem o wstrzymanie egzekucji coś realnie ruszyło. Komornik sam z siebie raczej nie ocenia, czy klauzula była nadana prawidłowo, tylko działa na podstawie tytułu, który ma w aktach. Dobrze mieć potwierdzenia, od kiedy adres był zmieniony, wpisy z CEIDG/KRS, korespondencję i wszystko, co pokazuje, że sąd wysyłał na nieaktualne dane. W moim przypadku liczył się czas, bo blokada konta firmowego szybko robi problem z płatnościami i dostawami. Samo pismo do sądu to jedno, ale równolegle informowałem też komornika, że sprawa doręczeń jest kwestionowana. Czy ten nakaz zapłaty był z e-sądu, czy ze zwykłego sądu rejonowego?